Hatha Yoga

Ha (zon) en Tha (maan) zijn symbolen voor mannelijke en vrouwelijke energie.

Het woord Yoga komt van de Sanskriet stam "yuj" en betekent verbinding, evenwicht, oefening en verlichting. Het is terug te vinden in ons woord "juk". Ha (zon) en Tha (maan) zijn symbolen voor mannelijke en vrouwelijke energie.

Hatha yoga brengt de tegendelen in onszelf in evenwicht:

 • boven – beneden
 • rechts – links
 • kracht – soepelheid
 • inspanning – ontspanning
 • buiten – binnen
 • geest – lichaam

Vanuit de balans die ontstaat tussen die tegendelen ervaar je de eenheid in jezelf. Eenheidsbewustzijn geeft rust en creëert ruimte van binnenuit om te helen en groeien als mens. Bij regelmatige yogabeoefening kom je steeds een laagje dichter bij je ware Zelf van waaruit je helder weet (intuïtie) en zuiver handelt. Je ervaart jezelf als deel van het grotere geheel.

yoga tree pose

YOGA BEOEFENING

Yoga is, samen met Ayurveda (Indiase gezondheidsleer), een compleet en ingenieus gezondheidssysteem dat in India is verweven met het dagelijks leven en het hindoeïsme. In het westen houden we ons voornamelijk bezig met asana, pranayama en meditatie, met hier en daar een uitstapje naar mantra zingen en de chakra-leer. Over de samenhang tussen al deze elementen valt vreselijk veel te leren en levenslang te verdiepen.

Zo zijn de oudste yoga geschriften afkomstig van ongeveer 300 v.Chr., vermoedelijk op schrift gezet door de filosoof Patanjali, en worden deze dankzij hun actuele karakter nog steeds veelvuldig vertaald, geanalyseerd en bestudeerd. Het is een verhandeling waarin nauwelijks wordt gesproken over een lichamelijke beoefening, maar zeer diepgaand wordt ingegaan op het beheersen, beteugelen van de wervelingen (writi’s) van de geest. Er worden verschillende leefregels (Yama’s en Niyama’s) voorgesteld om tot zuiver denken en handelen te komen. Deze zijn, net als asana, pranayama en meditatie, deel van “Het achtvoudige pad van Patanjali”. Het uiteindelijke streven achter deze yogafilosofie is zelfverwezenlijking oftewel “Samaddhi”, een staat van één-zijn.

Asana

Asana omvat van oorsprong een uitgebreide serie van lichamelijke houdingen die ervoor zorgt dat je zowel kracht als flexibiliteit opbouwt in je lichaam. Je leert je lichaam beheersen en anderzijds volledig te ontspannen, waarbij de adem een belangrijke rol speelt. Door de rust in je adem te bewaren, diep in- en uit te ademen, geef je je zenuwstelsel de boodschap dat alles oké is en zorg je ervoor dat je de houding kan volhouden en verdiepen waar je normaliter in de weerstand zou schieten. Het verzachten van je weerstand is een mooie oefening om mee te nemen in het dagelijks leven.

Pranayama

Pranayama betekent “het beheersen van de levensenergie”. Het woord prana betekent adem/levensenergie/levenskracht, en het beheersen van je ademstroom geeft dus handvatten om je energie te sturen. De inademing staat voor leven/vitaliteit, de uitademing voor loslaten/ontspanning. Wanneer je de in- en uitademing ten opzichte van elkaar leert sturen zul je merken dat dit je algehele energiehuishouding beïnvloed. Bovendien zijn er tal van gezondheidsklachten die verbetert kunnen worden door de beoefening van pranayama. Algemeen wordt bij een vertraagde volledige adem (vanuit buik naar borst) een staat van rust en helderheid ervaren.

Meditatie

Zoals er veel yogastijlen zijn, is meditatie er in verschillende vormen. Enkele van die vormen zijn transcendente meditatie, vipassana meditatie, mindfulness en geleide meditatie. Een misvatting is dat je bij meditatie nergens aan mag denken. Al is het stilleggen van je denken bij veel beoefening vaak wel het uiteindelijke doel, je zult merken dat bij het forceren daarvan je gedachten juist alle kanten op schieten. Dit wordt ook wel de “monkey mind” genoemd waaruit wordt geconcludeerd dat je je aapje beter iets te doen kan geven. Je kunt je aandacht bijvoorbeeld richten op een object, beeld, klank of mantra c.q. affirmatie. Ook kun je je aandacht júist richten op je gedachten. Je observeert als het ware als toeschouwer je gedachten, zonder oordeel en zonder je eraan te hechten. Zo geef je ze alle ruimte en het gevoel er te mogen zijn. Van daaruit ontstaat verzachting en verstilling.

Praktisch

 • Beoefen yoga vanuit de mogelijkheden van jouw lichaam, rekening houdend met eventuele blokkades en/of blessures. Respecteer de grenzen van je lichaam.
 • Licht de docent altijd in over lichamelijke klachten die van invloed zijn op het volgen van de les.
 • De yoga wordt vrijwillig en op eigen risico beoefend. Raadpleeg bij twijfel een arts.
 • Draag tijdens de les kleding waarin je makkelijk beweegt.
 • Breng een lange (hand)doek mee voor op onze mat, of neem je eigen yogamatje mee!
 • Matten, dekens en kussens zijn aanwezig.
 • Zorg dat je tenminste 5 min. voor aanvang van de les aanwezig bent.
 • Er is een kleedruimte waar je je spullen kunt achterlaten (de yogaruimte houden we graag zo leeg en rustig mogelijk).
 • Wij zijn niet aansprakelijk voor schade aan lijf en goederen ontstaan tijdens het verblijf in de les, noch voor diefstal of vermissing.
€ 45,- per maand

De kosten zijn in principe €45,- per kalendermaand, maar dit kan per docent/locatie/yoga stijl verschillen. Na een gratis proefles kun je je ter plekke inschrijven.

Wesselien

Hatha Yoga

"Al 15 jaar volg ik yogalessen bij Samtosha. De sfeer spreekt me erg aan: kleinschalig en persoonlijk. Myrte heeft verstand van zaken en brengt in de lessen een goede mix van in- en ontspanning.”

Andrea

Hatha Yoga

"Yoga helpt me om fysiek en geestelijk ruimte te vinden. Myrte heeft een ontspannen en heldere manier van lesgeven. Ze spreekt de oefeningen duidelijk in, waardoor je ze (bijna helemaal) op het gehoor kunt doen. Zo kun je je aandacht helemaal naar binnen richten."

Marc

Hatha Yoga

"Myrte is een fijne persoonlijkheid, die met rustige stem en zonder overdreven affecten de oefeningen uitlegt en je er in begeleid. Er zit voldoende afwisseling binnen een les, en ook tussen lessen onderling. Na één les was duidelijk dat we hier graag onze cursus wilden doen en dat bevalt goed tot op de dag van vandaag."

Marina

Hatha Yoga

"De yoga-lessen zijn mijn baken in de week. Alle ongemakken verdwijnen als sneeuw voor de zon. In een rustige, ongedwongen, respectvolle sfeer wordt het beste in mij naar boven gehaald. Hulde aan de doceerkunst van Johanna, rimpelloos overgenomen en her en der aangevuld door Myrte."

Maandag Woensdag Vrijdag
Hatha Yoga
09.00
Myrte van Zutphen
Hatha Yoga
17.00
Johannah van Zutphen
Hatha Yoga
19.00
Myrte van Zutphen
Hatha Yoga
20.30
Myrte van Zutphen

Maandag

 • Hatha Yoga
  17.00 - 18.00
 • Hatha Yoga
  19.00 - 20.15
 • Hatha Yoga
  20.30 - 21.45

Vrijdag

 • Hatha Yoga
  09.00 - 10.15
Maandag Woensdag Vrijdag
Hatha Yoga
09.00
Myrte van Zutphen
Hatha Yoga
17.00
Johannah van Zutphen
Hatha Yoga
19.00
Myrte van Zutphen
Hatha Yoga
20.30
Myrte van Zutphen

Maandag

 • Hatha Yoga
  17.00 - 18.00
 • Hatha Yoga
  19.00 - 20.15
 • Hatha Yoga
  20.30 - 21.45

Vrijdag

 • Hatha Yoga
  09.00 - 10.15
Geenlessen beschikbaar!