Johannah van Zutphen

Yoga – Massage – Cranio – Resonance

Na een dans- en acteerverleden kwam Johannah (1945) op 39-jarige leeftijd voor ’t eerst in aanraking met yoga.

De lessen waren een verademing, want ontspannen en zonder gericht te zijn op prestatie. Met veel plezier volgde zij een aantal jaren les bij vriendin Coby van Herk, en toen het in 1991 tijd was om het theater vaarwel te zeggen was de keuze voor de toekomst duidelijk: het moest de opleiding tot yogadocent worden bij de Saswitha Stichting o.l.v. Jos Plenckers.

En vanaf dat moment ging het in sneltreinvaart. Lesgeven in de huiskamer, invallen voor zieke of zwangere docenten, lessen bij het Oost-West Centrum en aan ouderen in H.I. Ambacht en vanaf 1996, toen de kinderen het huis uit waren, een eigen yogastudio in de ruimte op zolder. Waar zij in 20 jaar aan een groot aantal cursisten met veel liefde heeft les gegeven, en nog steeds.

“Zeer zeker is Yoga een prachtige manier om je lichaam zowel soepel als krachtig te maken (houden). Na een yogales is het dan ook heerlijk om de energie in je lichaam te voelen stromen.

Maar meer nog is het voor mij een manier om gevoelsmatig in contact te komen en zijn met m’n lichaam, mezelf van binnen uit te voelen, me bewust te worden van alles wat daar binnenin leeft, woelt en borrelt. Zonder oordeel, gewoon: er is wat er is. En dan, door al dat gewoezel heen, is daar de stilte, mijn eigen innerlijke stilte en leegte.

Het is vanuit deze plek -die ik graag mijn “midden” noem- dat ik contact kan maken met de essentie van mensen, natuur en alles om me heen, zonder mezelf te verliezen. Wanneer ik in mijn midden ben voel ik me evenwichtig, ben ik tegelijkertijd in m’n rust en m’n kracht, en is het makkelijker om belangrijke beslissingen te maken dan wanneer ik dat vanuit m’n hoofd probeer te doen. Alle hectiek die in deze tijd van buitenaf op me afkomt heeft dan minder invloed.

Behalve Yoga is Resonance Healing een belangrijke peiler waarop ik sta.

Het berust op bewust, fysiek contact maken met de energie van onze Aarde. Dit is de energie van het vrouwelijke, ontvangende principe, en het heeft bij mij een proces op gang gebracht van her- en erkenning van de vrouw in mijzelf. De Resonance is ondersteunend en altijd aanwezig in wie ik ben en wat ik doe.”

1963-1966   Rotterdamse Dansacademie (nu: Codarts)

1991-1994    Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte

1993              Yoga voor ouderen

1993-1994   Zwangerschapsyoga en Babymassage

1994-1995    Adembegeleiding en Ayurvedische Massage

1994-1998    Teacher Training Resonance Healing

1997-1998    Chakrapsychologie

1998              Mantra/Yantra/Meditatie

1999              Yoga voor kinderen

2000              Reiki Master

2000-2002   Landelijke Opleiding Spirituele Kinderhulp

2002-2005   Dru Yoga Opleiding

2010-2011     Cranio Sacraal voor Iedereen

Myrte van Zutphen

Yoga

Myrte van Zutphen, dochter van Johannah, kwam voor het eerst in aanraking met (Saswitha) yoga toen zij tien jaar oud was. Ze ging mee naar de lessen die Johannah op dat moment volgde en dat was een verademing voor haar gedisciplineerde ballet lichaam. Vanaf dat moment heeft yoga af en aan een rol gespeeld in haar leven.

Als zangdocent leerde zij al dat de adem een grote invloed heeft op de geest. Maar vooral toen zij uit een burn-out kwam door middel van yoga beoefening werd zij zich bewust van de kracht en wijsheid die schuil gaat in het lichaam. Vanuit een diepgewortelde interesse in “waarom mensen doen wat ze doen”, voelde ze de behoefte om iets van haar ervaring door te geven. Daarom begon ze simpele yoga principes in haar zanglessen te verwerken en zag met vreugde wat dit met haar leerlingen deed.

Pas zeven jaar later werd haar behoefte om meer met het lichaam te doen groter. De Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte was een schot in de roos! Van daaruit bleek het een logisch gevolg dat zij zich bij Samtosha aansloot om naast Johannah de lessen te gaan verzorgen.

“Yoga betekent voor mij rust. Het geeft mij een helder inzicht in mijzelf en de dingen om me heen. Moeilijke situaties worden inzichtelijk en antwoorden op vragen ontvouwen zich als vanzelf.”

“Verbonden zijn met mijn diepere essentie, zodat ik niet wordt meegesleept in alle drukte en afleidingen die het leven bieden.”

“Dat ik via de adem mijn lichaam en geest met elkaar kan verbinden, voelt als volkomen logisch. Zo moet het zijn. Zo was het altijd, ik moest er alleen aan herinnerd worden.”

“Mijn wens als yoga docent is dat ik zoveel mogelijk mensen kennis laat maken met de wijsheid die in hun lichaam verborgen ligt.”

Opleiding:

  • Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte
  • Specialisatie jaar Zwangerschapsyoga
  • Yoga voor Kinderen
  • Yoga voor Jongeren
  • Adem en Ademtherapie
  • Adem en Pranayama